Leven uit de Bron in CGKv Veendam-Wildervank

Ds. Albert Postma schrijft zomer 2018 over de ervaringen met Leven uit de Bron in zijn gemeente, CGKv Veendam-Wildervank:

Sinds ik in het seizoen 2013/2014 voor het eerst, als ´verkenner´ namens mijn toenmalige nieuwe kerkenraad, heb geproefd aan de basisprincipes van Leven uit de Bron, ben ik er niet meer van losgekomen. Van ´Verkenner´ werd ik in het nieuwe seizoen enthousiast ´Deelnemer´ (2014/2015) die de basisprincipes van Leven uit de Bron leerde doorgeven aan eigen kerkenraad en gemeente. Na de ´basistraining’ verkend en als deelnemer doorgegeven te hebben, was ik erg blij met het mooie vervolg dat werd aangeboden in de cursus ´Vruchtbaar omgaan met verschillen´ (2015/2016), om me het jaar daarop in te schrijven voor de uitdagende en prikkelende cursus ´Missionair kerk-zijn in een post-christelijk tijdperk´ (2016-2017). In 2017-2019 draaide ik mee in de cursus ´Bezield Beleid’.

Vijf opeenvolgende cursusjaren samenvatten is niet (kort) te doen. Tegelijk is het zo dat alle cursussen hierboven genoemd gemeenschappelijk hebben dat er gewerkt wordt vanuit de ´basisprincipes´ van Leven uit de Bron. Als impressie van hoe ik in ´mijn Leven uit de Bron-begintijd´ vanuit die basisprincipes heb willen leren werken in eigen kerkenraad en gemeente hieronder een stukje uit ons gemeenteblad van destijds.

Leven uit de Bron: Samen bouwen aan de kern van de kerk/
Korte impressie eerste cursusavond

Afgelopen donderdagavond 13 november was het eindelijk zover. De eerste KR-cursusavond ‘Leven uit de Bron’. Een avond die, net zoals het vervolg van de cursus, valt te typeren met de trefwoorden: ontmoeting, bezinning, oefening.

Elkaar ontmoeten in alle rust, ruim de tijd nemen voor het onderling delen van wel & wee, elkaar in kringgebed bij de Heer brengen, samen Hem Ontmoeten door in alle rust een gedeelte uit zijn Woord te beluisteren (Mat. 16:13-16), vormden de basis voor een prachtige, inspirerende en opbouwende bezinningsavond. Bezinning op de kernen van gemeenteopbouw. Over wat nu echt het hart van kerk-zijn is. Op wat ons vaak in de weg staat om bij die kern te komen en/of vanuit die kern te leven. Bezinning op hoe we daar in zouden kunnen veranderen/groeien. Persoonlijk, als kerkenraad, als gemeente. Samen groeien in een diepere relatie met de Heer, elkaar, en vandaaruit ook verbinding met de wereld om ons heen.

Het Evangelie (weer) hartverwarmend beleven en aantrekkelijk (leren) doorgeven: Leven uit de Bron, en daardoor ook worden tot een Bron. Dat is de kracht en de inzet van de cursus Leven uit de Bron en dat is ook wat ik persoonlijk iedere ambtsdrager (en gemeentelid) van harte gun.

Persoonlijke afsluiting

Terugkijkend op de afgelopen cursusjaren herhaal ik wat ik al vanaf het begin over deze cursus zeg: Deze training (en ook elk vervolg) bevestigt me enorm krachtig in waar het nu werkelijk om gaat in geloof en kerk: Samen zichtbaar, hoorbaar en tastbaar uitleven wie Jezus Christus voor ons is.

Samenvatting